All rights reserved © Tränäsa 2007
 
Om du vill klä ut dig till en sjörövare eller kanske ordna en sjörövarfest får du här lite tips och idéer. Här hittar du också lite användbara mallar som t.ex. Inbjudningskort, Piratmustetiketter, Piratflaggor och Skattkartsmallar som du kan skriva ut och använda.

Klä ut sig!
Det är enkelt att klä ut sig till en sjörövare börja med att ta på dig en randig tröja, sedan tar du en snusnäsduk (eller en liten bit av tyg) och knyter runt huvudet. Du kan också fråga någon vuxen om du kan få låna en skjorta som du kavlar upp armarna på och använder som överrock. Om du vill så kan du klippa ut en svart lapp och ha över ögat. Efter det är det bara att låta någon sminka dig med skäggstubb, mustasch, ärr och buskiga ögonbryn.

Sjörövarens vapen och tillbehör!
Som sjörövare måste man ju ha en skattkarta. Hur man ritar sådana kan du läsa mer om under SKATTKARTOR och PYSSEL men man behöver ju också en kikare. Denna kan man göra av en tom toa eller hushållspappersrulle som du målar svart och täck ena änden med cellofan fäst med tejp eller gummiband.

Om ni skall ha vapen som svärd, knivar och pistoler är det bäst att göra dessa av ett liggunderlag, rita först på liggunderlaget hur ni vill ha era vapen (mallar finns här nedan), sedan är det bara klipp ut och färglägga. Du kan också klistra på lite aluminiumfolie, då ser det ur som riktigt stål.

OM NI SKALL HA SJÖRÖVARKALAS!

Inbjudningskort!
Här nedan finner du Kapten Tränäsas inbjudningskort som du kan skriva ut och använda när du skall bjuda till fest. Annars går det ju bra att göra egna. Ett tips är att använda mycket svart och många döskallar då blir det riktigt sjörövaraktigt.

Dekoration!
Häng upp en sjörövarflagga på dörren när sjörövarna kommer så att dom känner sig välkomna. Använd svarta och röda ballonger om ni inte kan finna några med döskallar på. Duka gärna med svart duk och dekorera med guldchokladmynt. Gör gärna ett flaggspel och häng i taket.

Att bjuda på!
Revbensspjäll eller kycklingklubbor med pommes frites som man äter med händerna. Det gör att barnen känner sig som riktiga sjörövare. Givetvis skall man dricka Piratmust som alla riktiga sjörövare gör. Köp julmust eller något liknande och skriv ut Piratmustetiketter som finns här nedan, klipp ut och klistra ovanpå flaskornas etiketter.

Tårtan!
Här får du några olika tips på dekorationer till sjörövartårtor:

1.
Dekorera en tårta med blå glasyr eller blå grädde (karamellfärg). Krossa digestivekex noga och sprid ut i mitten som en ö sätt dit några palmer gjorda av kräppapper och tandpetare kanske en liten piratflagga på en annan tandpetare. Lite godisfiskar som simmar runt ön är alltid populärt.

2.
En mörkbrun tårta med en vit döskalle (grädde eller glasyr) eller en vit med mörkbrun döskalle (chokladsås) och ni har gjort en riktig Jolly Roger-tårta.

3.
Ta runda tårtbottnar och dela i mitten ”klistra” ihop dom med florsocker och vatten. Skär bort lite av den runda ”botten” så att ”båten” står stadigare när ni ställer den upp. Dekorera med kex som reling och grillpinne som mast med piratflagga i toppen (flaggor finns att skriva ut här »).

Godispåsarna!
Gör en skattkista av en skokartong eller något liknande fyll den med godispåsarna och göm den. Rita sedan en skattkarta som ni ger till sjörövarna så att dom får leta upp skatten. Det är ju roligt om godiset är gelépengar, godishalsband, guldchokladpengar, tatueringsbilder och salta döskallar. Godispåsarna kan ju vara bruna som ni ritar eller klistrar dit döskallar på (döskallar finns att skriva ut här »).

Lekar!
Skattjakt.
Göm godis i en skattkista gärna med massor av guldklimpar (målade stenar) rita en skattkarta som leder till skatten. Vill ni att det skall ta lite längre tid och vara lite klurigare ritar ni bara fler skattkartor som leder till varandra innan sjörövarna hittar den karta som leder till skatten.

Kasta kanonkulor.
Dela upp sjörövarna i två lag, och låt varje lag stå i vars en pool (med eller utan vatten). Ge alla sjörövarna två kanonkulor var (målade ping-pongbollar). Nu gäller det att kasta i sina kanonkulor i motståndarnas pool. Man får inte plocka upp bollar från poolen eller marken, bara fånga i luften. Det lag som har fått i flest bollar i motståndarnas pool vinner.

Guldjakten.
Ge alla barn en liten påse och skicka ut dom på guldjakt det gäller att hitta så mycket guld (målade stenar) som möjligt.

Knycka guldpengar.
Låt en vuxen sjörövare ligga och sova i ett rum med sin guldskatt (chokladguldpengar). Sjörövarna får sedan smyga in och försöka ta pengar utan att den vuxna sjörövaren vaknar.

Musik och filmtips!
Skall man se på film är ”Pippi på de sju haven” och Disney´s "Peter Pan" att rekommendera. Lite musik i bakgrunden höjer sjörövarestämningen. Musiken från filmerna ovan är toppen men även filmmusiken från
”Pirates of Caribbean” är perfekt.
Vapenmallar
 
Pistolmall Knivmall Svärdmall  
Inbjudningskort Piratmust Placeringskort  
 
4 inbjudningskort 6 flasketiketter 6 placeringskort